Symptomer

Nakkesmerter

Nakkesmerter forekommer hos 70% av alle mennesker en eller flere episoder i løpet av livet. 30-50% av den voksne befolkningen i Norge opplever smerte i nakken i løpet av et år.

Forekomst

Det finnes ofte flere årsaker til nakkesmerter og de er oftest helt ufarlig. I de fleste tilfeller er det beste du kan gjøre å holde deg i normal bevegelse uten å provosere så mye smerte at det blir ubehagelig. De fleste episodene går over av seg selv, men kan i visse tilfeller bli mer langvarige og det kan da være bra å søke hjelp. Tilpassede øvelser samt behandling av muskler og ledd har vist seg å kunne lindre smerten og minske risikoen for ny episode.

Symptomer

Nakkesmerter kan oppleves som alt fra en lett verk og stivhet til kraftig huggende smerte og nedsatt bevegelighet. Smerten kan oppleves lokalt i nakken men også i nærliggende områder som skuldre, hodet, ned mot ryggen eller ut i armen. Det finnes flere årsaker til smerte og den kan utløses fra både muskler, ledd, skjelettet og nervesystemet. Les mer om noen ulike typer av nakkesmerte i ruten til høyre.

Når skal du søke hjelp for nakkesmerter hos Access Rehab?

  • Akutt smerte: Du kan søke hjelp allerede samme dag som smerten oppstår. Da kan du få hjelp med smertelindrende behandling samt informasjon om hva som forårsaker smerten og hva du selv kan gjøre med det. 
  • Vedvarende smerte: Har du smerte som ikke har blitt bedre på 1-2 uker kan det være bra å søke hjelp hos noen som kan undersøke og hjelpe deg med en strategi for å bli kvitt smerten. Du kan også søke dersom du har hatt problem over lang tid.

Nakkesmerter og hodepine

Smerter og muskelspenninger i nakkeregionen kan i noen tilfeller medføre hodepine. Ved smerter og begrenset bevegelighet oppstår det ofte muskelspenninger som kan årsake tensjonshodepine. Smerten kan oppleves som et stramt bånd over pannen og rundt hodet. Hodepinen er ofte av trykkende eller pressende karakter, ikke pulserende. Den er sjelden til stede fra morgenen, men melder seg og øker i styrke i løpet av dagen. Les mer om ulike typer hodepine her.

Behandling av nakkesmerter

Som tidligere nevnt kan nakkesmerte komme av ulike årsaker og kan kreve ulike strategier i behandlingen. Derfor inneholder et vanlig besøk hos oss en grundig klinisk undersøkelse, en form av behandling for å lindre smerte samt en strategi for å minske nåværende og forebygge framtidige problem. Selve behandlingen inneholder en form av manuell behandling i kombinasjon med øvelser du kan jobbe med på egen hånd. Vi svarer også på de vanligste spørsmålene mange har ved smerte: Hvorfor har jeg vondt? Hva kan jeg gjøre med det og hvor lang tid tar det før smerten forsvinner? 

Se også Vondt i ryggen

Øvelser for nakkesmerter

Som nevnt er det i de fleste tilfeller fordelaktig å holde seg i normal bevegelse ved nakkesmerter. Her er et par forslag til øvelser du kan gjøre for å lindre smertene eller for å styrke musklene i nakke og skuldre.

https://youtu.be/iO9Bpw3Vd1o

https://youtu.be/3NuaSz0rSdU

 

Når bør jeg oppsøke lege ved nakkesmerter?

OBS: hvis du har vondt i nakken i tillegg til noen av symptomene nedenfor ber vi deg søke hjelp på legevakt eller sykehus.

Smerte i forbindelse med kraftig ulykke.

Akutt smerte i nakke eller hode som øker i intensitet under/i løpet av dager.

Feber eller annen sykdomsfølelse i tillegg til akutt smerte/stivhet i nakken.

Plutselig nakkesmerte med samtidig kvalme eller tinnitus.

Prikking/nummenhet rundt munnen eller problem med å svelge.

Kink i nakken

Kink i nakken kjennetegnes av en raskt tiltredende smerte, i tillegg til stivhet og nedsatt bevegelse i nakke og øvre rygg.

Les mer >>

Stiv nakke

Stiv nakke er noe de fleste av oss har opplevd en eller flere ganger i løpet av livet. Mange opplever det også daglig.

Les mer >>