Symptomer

Vondt i lysken

Smerter i lysken er vanlig i idretter som innebærer raske endringer i fart og retning samt spark som i f.eks. fotball, ishockey og sprint.

Årsak

Smertene kan komme akutt men er ofte et resultat av lengre tids overbelastning. Tid for forbedring varierer avhengig av hva som forårsaker smerten men er ofte 2-3 måneder.Den vanligste årsaken til smerter i lysken er overbelastning av adduktorer – muskler som finns på innsiden av låret. Musklene fester i bekkenet/symfysen noe som ofte gir smerte inn mot lysken. Smerten trigges av aktiviteter engasjerer innsiden av låret som f.eks. spark (med eller uten ball), vridninger og sidebevegelser av benet. I blant kan smertene avta under oppvarming for så å øke etter aktivitet. Tiden for å bli bra avhenger av graden av overbelastning samt om det er muskler eller sener som er involvert. Har en hatt problem over lengre tid kreves det ofte rehab opp mot 8-12 uker. 

Den nest vanligste årsaken er overbelastning av hoftebøyere. Smerten lokaliseres ofte mer mot framsiden og lengre ut mot hoften sammenlignet med adduktorene. Denne typen av overbelastning gir smerte i aktiviteter som løping eller andre bevegelser som innebærer bøying av hoften (f.eks. kneløft, knebøy, sitte på huk). Tid for rehabilitering beregnes ofte til 4-6 uker. 

Det finns mange andre årsaker til smerte i lysken. Noen av disse er:

  • FAI (femoroacetabular impingement) 
  • Smerte fra ryggen (f.esk. prolaps, innklemming av nerve)
  • Referert smerte fra bekkenledd
  • Hofteleddet (artrose, skade på leddbånd, betennelse, stressfraktur mm)
  • Brokk
  • Osteitis pubis

Øvelser 

Her finner du ulike nivåer av øvelser du kan teste dersom du har vondt i lysken. For mer individuelt tilpassede øvelser kan det være bra å oppsøke en fysioterapeut eller naprapat for undersøkelse og veiledning.

 

 

Når bør jeg oppsøke lege ved smerter i lysken?

Smerter som ikke avtar over tid eller er til stede uavhengig av aktivitet (f.eks. smerte nattestid). 

Vekttap, feber eller annen nedsatt allmenntilstand.

Lyskebrokk

Lyskebrokk er når innhold fra buken presses ut gjennom et svakt punkt i bukveggen.

Les mer >>

FAI

Femoroacetabular impingement syndrome (FAI) er en annen årsak til smerte i hofte og lyske. Det regnes som et innklemmingssyndrom der det blir en kollisjon mellom lårbenet og leddpannen i hofteleddet

Les mer >>