Symptomer

<< Vondt i leggen

Beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse, også kalt medialt tibialt stress syndrom (mtss), er en skade som trolig oppstår når muskel- og senefestene på innsiden av leggen overbelastes. Smerten er lokalisert på innsiden av skinnbenets (tibia) nedre del, og oppstår i forbindelse med belastning.

Benhinneproblem, Access Rehab.

MTSS er en svært vanlig skade for mosjonister og idrettsutøvere. Det er spesielt vanlig for løpere, men også innenfor langrenn og idretter som innebærer mye hopping. Shin splints og pertibial periostitt er andre betegnelser på samme tilstand.

Symtomer

Et kjennetegn for beinhinneplager er at smertene bare oppstår ved belastning. Plagene oppstår ofte under eller etter trening. Det kan være i starten av treningen, etter en viss tid eller distanse. Hvis man avstår fra treningen er man ofte symptomfri. Smertene kan ofte gjenskapes ved å trykke på innsiden av skinnbenets nedre halvdel, og et kjennetegn er at smerten forekommer i et område som er like stort eller større enn 5 cm.

Skaden kan forekomme isolert eller i forbindelse med andre skader. Tretthetsbrudd i skinnbenet og kronisk nedsatt sirkulasjon i leggmuskler (kompartmentsyndrom) er tilstander som kan gi lignende symptom, men som også forekommer sammen med beinhinnebetennelse. Til forskjell fra beinhinnebetennelse vil en tretthetsfraktur ofte være mer lokalisert til et spesifikt punkt, og ikke i et område på 5cm eller større. Opplever man krampe, brennende smerte, stikk eller nummenhet kan det være tegn på kompartmentsyndrom.

Sykdomshistorien og en god undersøkelse vil i de fleste tilfeller utelukke eller bekrefte om det foreligger slike skader.

Hvorfor får man beinhinnebetennelse?

Det er fortsatt uklart hva som forårsaker beinhinnebetennelse. Som tidligere nevnt er en trolig årsak at det oppstår en betennelse i senestrukturer og/eller beinhinnen på innsiden av skinnbenet. Ved langvarig og repeterende overbelastning av leggmuskulatur kan det etterhvert oppstå en betennelse i strukturene som fester inn mot beinet. Vanligvis oppstår det i perioder med mye trening eller for høy belastning på kort tid. Likt som andre skader er det en rekke andre faktorer som kan påvirke. Blant annet styrke, bevegelighet, balanse og teknikk.

Behandling

I en nylig publisert artikkel hvor de samlet informasjon fra 30 ulike studier om behandling av beinhinnebetennelse, var den mest lovende strategien et treningsopplegg der man gradvis øker kapasitet i området og toleranse for den smertefulle aktiviteten. Ettersom plagene kan være vedvarende og lett kommet tilbake, er det også viktig å være innstilt på at det kan ta tid å bli helt symptomfri.

En avgjørende faktor for en god rehabilitering er å redusere og tilpasse belastningen. I første omgang kan det bety at man avstår helt fra provoserende aktiviteter og heller trener alternativt. Det er viktig å gi området hvile slik at betennelsen dempes og de akutte plagene lindres. Når de mest akutte symptomene har gitt seg, kan man starte opptrening.

Treningsopplegget bør bestå av varierende og alternativ belastning der du opplever lette eller ingen smerter. Formålet med opptreningen er å finne en optimal balanse for belastningen hvor man bygger opp styrke og toleranse uten å irritere området for mye. Det kan også hjelpe med spesifikke øvelser for å styrke leggmuskler og støttende muskulatur.

Løping

Når det gjelder løping er det anbefalt å ikke øke belastning mer enn 10-30% per uke. Her gjelder det å tilpasse intensitet, distanse eller tid etter dine forutsetninger. Et generelt tips som kan redusere belastningen er å øke stegfrekvensen med 5-10%,  sikt mot 170-18o steg per minutt. Mange pulsklokker har en funksjon som måler din stegfrekvens.

Andre behandlinger

Manuell behandling kan være et godt komplement i behandlingen av beinhinnebetennelse. Muskeltøy, akupunktur, triggerpunkter og justering av ryggrad kan være gode alternativ for å lindre på symptomer og gjøre opptreningen mer behagelig. Hvis man går til en behandler kan man også få et tilpasset treningsopplegg og oppfølging som kan hindre tilbakefall.

Eksempler på andre behandlinger/tiltak er trykkbølgebehandling, tilpassede såler, operasjon eller betennelsesdempende medisiner. Det er lite forskning som tilsier at slike behandlinger er en god løsning på plagene. Det anbefales først og fremst å prøve konservativ behandling.

Øvelser

https://www.youtube.com/watch?v=CR1F-s4XxL8

https://www.youtube.com/watch?v=A3QqEPTnc5s

 

På Access Rehab har vi lang erfaring med behandling og forebygging av idrettsskader. Vi er opptatt av å finne løsninger som hjelper deg nå, og i framtiden. Vi holder oss oppdatert for å gi deg best mulig behandling og oppfølging.

Bestill time her og få hjelp i dag!

Muskelstrekk i leggen

Overbelastning av leggmuskelen kan lede til en muskelstrekk eller bristning, som innebærer at deler av muskelen blir skadet. Det begynner ofte med en sterk huggende smerte som går over til ømhet og muskelsvakhet.

Les mer >>

Beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse, også kalt medialt tibialt stress syndrom (mtss), er en skade som trolig oppstår når muskel- og senefestene på innsiden av leggen overbelastes. Smerten er lokalisert på innsiden av skinnbenets (tibia) nedre del,…

Les mer >>