Symptomer

Vondt i kneet

Vondt i kneet er en vanlig plage både for aktive mosjonister og idrettsutøvere.

Årsaker

Vanlige årsaker er overbelastning, slitasjeforandringer og kneskader. I den eldre delen av befolkningen er kneartrose en vanlig årsak til smerter og ubehag i knærne. Artrose i kneet og knesmerter henger imidlertid ikke alltid sammen, dvs at man kan ha artrose i kneleddet uten smerte og knesmerter uten artrose.

Smerte i kneet har ofte en sammenheng med at man øker mengden belastning. Så mange tilfeller kan forklares av at kneet blir overbelastet når man øker belastningen for raskt. Er man 35 år og oppover er det spesielt artrose som skiller seg ut i forekomsten av knesmerter, og det rammer kvinner oftere enn menn. Første tegnet på artrose er økende stivhet og smerte i leddet først og fremst når man skal sette i gang med aktivitet, f.eks når man skal reise seg fra sittende til stående eller når man begynner å gå. Vi utfører alltid en nøye undersøkelse av kneet og bekrefter at du ikke har en skade som krever en annen behandling. Når vi har stilt en diagnose legger vi opp en plan der både fysikalsk behandling og opptrening inngår.

Les mer om ulike typer kneskader i menyen til høyre.

Du kan også lese om trening og kneskader på vår blogg. Her har vår dyktige naprapat Ådne Underhaug skrevet noen tanker om rehabilitering av kneskader og laget video med forslag på øvelser.

 

Knesmerter, hopperkne, løperkne, Access Rehab.

Bestill time her og få hjelp fra en av våre terapeuter!

Vondt foran på kneet, PFSS

Patellofemoralt smertesyndrom (PFSS) er en tilstand der det oppstår smerte på framsiden av kneet eller diffust rundt kneskålen. Det oppstår når leddet mellom kneskålen og lårbeinet overbelastes. I de fleste tilfeller finnes ikke…

Les mer >>

Jumpers Knee

Jumpers knee, eller Patellar tendinopati er en skade på senen til den store lårmuskelen som er festet under kneskålen. Smerten er lokalisert på framsiden av kneet under kneskålen, og kommer ofte i forbindelse…

Les mer >>

Artrose kne

Artrose i kneet er tilstand der det over lang tid forekommer slitasje av leddbrusk og ben i kneet.

Les mer >>

Korsbåndskade

Skader på korsbåndet skjer vanligvis ved at kneet utsettes for en kraftig vridning eller rotasjon.

Les mer >>

Leddbåndskade i kneet (forstuing)

Leddbåndskader i kneet kan skje både på innsiden og utsiden av kneet. Skaden på innsiden av kneet er den mest hyppige og står for 40% av alle typer kneskader.

Les mer >>

Løperkne

Løperkne er et vanlig problem innen løping og kjennetegnes av smerte på utsiden av kneet. Smerten oppstår ofte som et hugg men kan også komme mer smygende.

Les mer >>

Meniskskader

Symptomer på en meniskskade er smerte i kneet ved vridninger eller når du sitter på huk. Tidligere meniskskade kan i visse tilfeller lede til artrose i kneet.

Les mer >>

Smerte på baksiden av kneleddet

Smerte på baksiden av kneleddet oppstår vanligvis på grunn av overbelastning og ofte i forbindelse med langdistanseløping.

Les mer >>