Symptomer

<< Vondt i akilles

Vondt under hælen

Smerte under hælen skyldes oftest en tilstand som kalles plantar fasciopati, også kalt hælspore. Smerten sitter oftest i forkant av hælbeinet men kan også føles på innsiden av hælen. Det kan være smertefullt både å stå og gå.

Ont i hälen/hälsporre, Access Rehab.

Symptomer

Smerten skyldes en liten skade/overbelastning i plantarfascian (en bindevevshinne under foten som går fra hælen til tærne) der den fester i hælbeinet. Tilstanden begynner ofte smygende og er vanligvis et resultat av for mye løping, i visse tilfeller gåing og ståing. Det gjør vondt ved trykk og er for mange mest tydelig på morgenen, typisk i de første stegene. Dersom du er i et tidlig stadie fungerer det ofte å trene, det kjennes litt i starten men blir bedre under oppvarmingen. Når tilstanden blir verre så opplever mange at smerten øker når foten belastes og det kan gjøre vondt å stå og gå. Som alle andre tilstander varierer tiden det tar å bli smertefri, men det er ikke uvanlig at det tar opp mot et år.

Behandling

Da smerten ofte kommer av en overbelastning behøver en minske på aktivitet som trigger smerten (for en periode). Tøying og styrkeøvelser for legg og fot kan være fordelaktig, se eksempel på hva du kan gjøre selv i video nedenfor. Visse får lindring av å bruke myke sko (ev. legge inn en myk pute i hælen) eller bruke tape for å støtte opp under foten. Vi anbefaler at du tar kontakt med en fysioterapeut eller naprapat dersom du har problem med smerter under hælen, spesielt dersom du har gått med det en stund.

Øvelser

Finn et nivå som passer ditt utgangspunkt. Den totale belastningen i løpet av en uke avgjør hvor ofte du bør gjøre øvelsene. Litt smerte er ok (3-4 på en skala fra 0-10), men symptomene skal ikke forverres etter gjennomført økt eller morgenen etter.

https://www.youtube.com/watch?v=2kxKhoOhU7w

Vondt under hælen

Smerte under hælen skyldes oftest en tilstand som kalles plantar fasciopati, også kalt hælspore. Smerten sitter oftest i forkant av hælbeinet men kan også føles på innsiden av hælen. Det kan være smertefullt…

Les mer >>