Symptomer

<< Vondt bakside lår

Strekk bakside lår (Hamstring)

Strekk på baksiden av låret, eller hamstringsmuskulaturen, er en ganske vanlig skade blant løpere eller de som driver med andre løpsrelaterte idretter. Den kan oppstå plutselig som et hugg, eller den kan komme smygende gradvis før det gjør vondt.

Strekk bakside lår, Access Rehab.

Strekk bakside lår, Access Rehab.

Strekkskaden oppstår når belastningen man utsetter musklene for overstiger toleranseevnen de har. Det kan være så enkelt at man ikke har utført tilstrekkelig oppvarming før man skal i aksjon, eller kan det være for hard trening over lengre tid uten tilstrekkelig restitusjon som gjør at musklene svekkes. Strekken kan også oppstå om man for eksempel tøyer/strekker for mye.

Symptomer

Grad av invaliditet etter en strekk varierer mye, noen fungerer helt fint, men kjenner at det gjør litt vondt på baksiden, andre kan ha kraftig svekket funksjon med store smerter, og så finnes det alle de som faller mellom her.

Vanligvis snakker vi om tre grove inndelinger for grad av strekk:

  1. Lett overstrekk, kanskje noen muskelfiber revet over, lite eller ingen nedsatt kraft
  2. Delvis ruptur, mer smerte og nedsatt funksjon eller styrke.
  3. Helt avrevet muskel, helt nedsatt funksjon og styrke

Skaden kan oppstå ved senefestet eller ved overgang sene/muskel eller midt i muskelbuken. Vanligvis er forholdene for helingsprosessen bedre jo nærmere muskelbuken det er grunnet bedre blodsirkulasjon.

Øvelser

Her finner du en video med tre øvelser du kan gjøre om du mistenker at du har fått en strekk. Øvelsene burde utføres minimum 3-4 uker.

https://youtu.be/eFuGTjyhTtU

Alternativ trening i en periode med smerte kan være løping i vann, elipsemaskin, eller lett sykling. Alle aktivitetene gir en økt puls, men du kan selv velge hvor stor belastning du legger på låret slik at bevegelsen/treningen blir så smertefri som mulig.

Strekk bakside lår

Strekk på baksiden av låret, eller hamstringsmuskulaturen, er en ganske vanlig skade blant løpere eller de som driver med andre løpsrelaterte idretter. Den kan oppstå plutselig som et hugg, eller den kan komme…

Les mer >>