Symptomer

<< Fotsmerter

Plantar Fascitt/Hælspore

Hælspore kan gi en kraftig smerte under hælen, og årsakes av en liten skade der senen som går under foten fra tærne, fester inn i hælbeinet. Smerten sitter oftest akkurat i forkanten på hælbeinet, men kan også kjennes på innsiden av hælen når du går eller står på foten.

Hälsporre, Access Rehab.

Årsaker

Lidelsen skyldes i stor grad overbelastning av festet på hælbenet, da enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag, ofte i kombinasjon med dårlig fottøy. Er man i tillegg enten hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt.  Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fascien som forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet. Over tid kan plantar fascitt bli meget plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk for plantar fascitt er at smertene varer i lange perioder. Dette varierer fra individ til individ, men det er ikke uvanlig at smertene vedvarer mellom 6 til 24 måneder. Man regner med at ca. 10 % av befolkning vil få plantar fascitt i løpet av en livstid og dette gjør det til en av de vanligste fotlidelsene.

Symptomer

Typiske symptomer er skjærende smerter under hælen som oftest er verst ved de første stegene om morgenen. Smerten vil avta utover dagen ettersom foten er i aktivitet, men kan ofte intensiveres etter lengre perioder i stående stilling eller når man reiser seg etter å ha sittet eller ligget lenge. Smertene er ofte verre etter fysisk aktivitet enn de er under selve aktiviteten.

Behandling

Behandling av plantar fascitt innebærer både symptomlindring og opptrening. I en kort periode kan det være nødvendig å unngå den aktiviteten som forverrer symptomene. Ising kan gi effektiv smertelindring etter aktivitet. I tidlig fase er tøying av fot- og leggmuskulatur å anbefale og på kort sikt kan teiping gi smertelindring.

Den viktigste behandlingen i videre behandlingsforløp er styrkeøvelser for fot- og leggmuskulatur, øvelser for motorisk kontroll, bløtvevsbehandling og tilpasset fottøy. For noen få kan injeksjon med kortison vurderes hvis riktig behandling ikke gir effekt. 80% blir symptomfrie etter innen 12 måneder med konservativ behandling.

Hva kan du gjøre selv

  • Aktivitet er viktig, men prøv å unngå belastning som er smertefull. Bruk smerten som referanse på hvilke aktiviteter du kan gjøre og hvor lenge/mye du skal holde på.
  • Bruk hensiktsmessig skotøy med god oppbygning
  • Hælen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter. Varme kan kjennes godt ved mer langvarige smerter.
  • Unngå langvarig jogging eller gange på hardt underlag. Sykling og svømming vil være bedre alternativer.
  • Strekkøvelser og styrking av musklene i fotbuen og leggen er viktig hvis man ønsker å fremskynde progresjonen og bli kvitt smertene raskere. Se eksempel på øvelser nedenfor.

Vondt under forfoten

Smerte i forfoten/tåballen kan oppstå når den fremre fotbuen er avflatet. Dette kan lede til en overbelastning av leddkapsler, sener og muskler i forfoten.

Les mer >>

Vondt under foten

Smerte under foten kan årsakes av en muskelspenning eller en irritasjon av det tykke bindevevet under foten som kalles plantarfascien.

Les mer >>

Tretthetsbrudd

Tretthetsbrudd (stressbrudd) kan oppstå i alle fotens ben, men skjer oftest i de avlange smale benene i mellomfoten.

Les mer >>

Vondt i hælen

Hælsmerter kan oppstå ved overbelastning og symptomene starter vanligvis med smerte og stivhet på morgenen, som minsker eller forsvinner etterhvert som man beveger seg.

Les mer >>

Plantar fasciitt/Hælspore

Hælspore kan gi en kraftig smerte under hælen, og årsakes av en liten skade der senen som går under foten fra tærne, fester inn i hælbeinet. Smerten sitter oftest akkurat i forkanten på…

Les mer >>