Symptomer

Musearm, også kalt tennisalbue eller lateral epikondylitt kjennetegnes av smerte på utsiden/oversiden av albuen.

Tennisarmbåge, Access Rehab.

Hva er musearm?

Musearm, også kalt lateral epikondylitt er den vanligste skaden/smerten i albuen. Begge kjønn er likt representert og tilstanden forekommer oftest hos personer mellom 30-40 år. Musearm forårsakes av mekanisk overbelastning eller repetetiv belastning av muskulatur på utsiden av underarmen. Disse musklene løfter hånden og strekker ut fingrene. Overbelastningen leder til stress av senene som fester inn på utsiden av albuen og over tid kan det gi betennelse og sette i gang en degenerativ (nedbrytende) prosess i senevevet.

Symptomer

Smerten er lokalisert på utsiden av albuen og kan stråle ned langs oversiden av underarmen og i fingre. Det kan oppstå smerter ved de minste belastninger som for eksempel å løfte en kartong med melk eller en kopp kaffe. Når armen belastes beskriver mange at de opplever kraftløshet og skarp smerte etterfulgt av en dyp verk i albuen.

Behandling

Målet med behandling er å finne gode måter å lindre og håndtere smerten. Bevare bevegelighet, forbedre grepstyrke og utholdenhet samt å legge til rette for at man skal kunne gå tilbake til normal aktivitet uten forverring av symptomer. I den akutte fasen er fokuset å lindre smerten ved å tilpasse og avlaste fra smertefull belastning, og eventuelt ta betennelsesdempende medisiner (NSAID). Man kan også bruke kinesiotape eller strikk for å redusere belastningen på senene. Videre er det viktig å etterhvert belaste muskulaturen med styrketrening. Eksentrisk trening (når man bremser en bevegelse) har vist seg å være en effektiv behandling for seneproblematikk. Se øvelser lenger ned på siden.

Bruk av kortisonsprøyter bør unngås hvis ikke du er en toppidrettsutøver som trenger rask smertelindring midt i sesong. Trykkbølgebehandling er en alternativ behandlingsmetode, men den har ikke vist seg å ha bedre effekt enn andre ikke-kirurgiske behandlinger. Kirurgi bør bare brukes som en siste utvei. I behandlingen undersøker vi også nakke, skulder og håndledd som kan være delaktig i problematikken.

Øvelser for musearm

Her er noen eksempler på øvelser som anbefales hvis du har symptomer som ligner musearm. Hvis du opplever smerte ved lett belastning kan det være bra å avlaste i første omgang.

https://www.youtube.com/watch?v=1KOLN5aIoN0

På Access Rehab har vi lang erfaring med behandling og rehabilitering av musearm. Bestill time her, og få hjelp i dag!

 

 

Musearm

Musearm, også kalt tennisalbue eller lateral epikondylitt kjennetegnes av smerte på utsiden/oversiden av albuen.

Les mer >>

Golfalbue, Medial Epikondylitt

Golfalbue kjennetegnes av smerte som sitter på innsiden av albuen.

Les mer >>

Slimposebetennelse

På baksiden av albuen ligger det en slimpose som kan bli hoven og irritert. I mange tilfeller er det på grunn av vedvarende irritasjon, som når man stadig støtter seg mot albuen ved…

Les mer >>