Symptomer

Ryggsmerter

Ryggsmerter er svært vanlig, og noe de aller fleste av oss vil oppleve en eller flere ganger i løpet av livet.

Forekomst

Smerten går i det fleste tilfeller over på 1-2 uker, men det heller ikke uvanlig at det varer opptil 6 uker. Det er anbefalt at man holder seg i normal aktivitet selv med litt smerter. I noen tilfeller kan smertene vedvare og da kan det være bra å søke hjelp. Behandling av muskler og ledd kan lindre når smertene er som verst og hjelpe deg å komme raskere tilbake i normal aktivitet.

Området lengst ned i ryggen, korsryggen, er det vanligste området for ryggsmerter, men det kan også forekomme lenger opp i ryggsøylen. Lenger ned på siden kan du lese mer om ulike typer ryggsmerte.

Vondt i korsryggen

Den vanligste formen for ryggsmerter kalles “lumbago” og er en samlebetegnelse for ulike typer ryggsmerte. Lumbago kan debutere akutt eller gradvis over en lengre periode. Smerten er ofte koblet til en eller flere bevegelser. I noen tilfeller kan det også være smerte ved hvile. Denne typen smerte er helt ufarlig og går vanligvis over av seg selv i løpet 2-6 uker. I visse tilfeller kan det utvikle seg til vedvarende korsryggsmerter, og da anbefaler vi å søke støtte av noen som kan hjelpe med behandling og en strategi for å bli frisk.

Akutt ryggsmerte

En annen type ryggsmerte som oppstår forholdsvis plutselig og kraftig er “hekseskudd” eller “kink i ryggen”. Ryggmusklene kramper, ryggen kan låse seg i en posisjon, det kan være kraftige smerter og nedsatt bevegelighet. Dette kan være en svært ubehagelig opplevelse og det er vanlig å bli redd ettersom smerten kan være svært kraftig og plagsom. Vanligvis er også dette en ufarlig smerte som gir seg etter 1-2 uker. Et hekseskudd debuterer ofte med et “hugg” i ryggen når man løfter noe, vrider på ryggen eller en annen form for belastning. Akutt ryggsmerte kan også være et symptom på at det foreligger en annen skade i ryggen som trenger behandling, men dette er svært sjeldent (ca 5% av alle tilfeller med ryggsmerter.).

Prolaps

Et eksempel på det er prolaps, også kalt skiveutglidning, som gir lignende symptomer men som tar lengre tid å lege. Prolaps kan også forekomme uten at det gir noen symptomer, men i de tilfellene det gjør det kan det være behov for profesjonell hjelp som kan veilede deg til hvordan du skal forholde deg til smerten og hvordan man rehabiliterer skaden på best mulig måte.

Øvelser

Her er fem bevegelser som kan lindre både for akutte og vedvarende plager i ryggen. Det skal ikke gjøre vondt, så tilpass bevegelsen når du opplever ubehag. For best resultat kan du gjøre øvelsene 2 ganger om dagen.

https://www.youtube.com/watch?v=i7kzqoyIaf4

Isjias

Utsida höft, Access Rehab.

Isjias er enda en variant av ryggsmerter som man ofte hører i forbindelse med plager i korsryggen. Isjias er en strålende smerte i beinet som forekommer med eller uten smerte i ryggen. Denne smerten oppstår da den store nerven i benet, isjiasnerven, blir irritert eller betent. Årsaken til irritasjonen/betennelsen kan ha flere årsaker og derfor kan det være bra å ta hjelp av en kyndig terapeut for å håndtere plagen på best mulig måte.

Ryggsmerter midt i ryggen

Forekommer oftest mellom skulderblad, gjerne på ene siden av ryggraden og forårsakes av spente muskler. Smerten er vanligvis relatert til holdning og man kan ofte avlaste ved å variere posisjon og bevege på seg. I blant kan smerten forsterkes når du beveger på nakken, armene eller tar et dypt innpust. Det kan også foreligge en strålende smerte mot framsiden av brystkassen og brystet.

OBS! Det finnes også alvorlige tilstander i hjerte- og lunger som kan forårsake smerter midt i ryggen. Har du noen av følgende symptomer ber vi deg raskt søke hjelp på legevakt eller sykehus.

Smerter midt i ryggen og:

  • Sterk smerte i brystet eller en trykkende følelse i brystkassen.
  • Strålende smerte til nakken og ut i armen. Oftest i venstre arm men også høyre.
  • Smerter som forverres når du anstrenger deg fysisk og reduseres ved hvile.
  • Opplever pustevansker.
  • Er andpusten, blek og svett.
  • Har høy puls.

Når skal du søke hjelp for ryggsmerter?

Har du ryggsmerte som ikke har gått over på 2-3 uker, og som hindrer deg å gjøre vanlige aktiviteter, kan det være bra å søke hjelp hos noen som kan undersøke og hjelpe deg raskere tilbake til en normal funksjon i ryggen. Er du i øvre middelalderen kan det være ekstra viktig å søke hjelp. Ved akutt ryggsmerte kan du også søke hjelp for smertelindrende behandling og tidlig få god informasjon om hva som forårsaker smerten og hva du selv kan gjøre med det.

Behandling av ryggsmerter på Access Rehab

På Access Rehab har vi som målsetting å kontinuerlig oppdatere oss og ta i bruk nye og veldokumenterte metoder for at du skal få best mulig behandling. Har man vondt i ryggen er det vanligvis tre spørsmål man ønsker svar på: Hvorfor har jeg vondt? Hva kan jeg gjøre med det og hvor lang tid tar det før smerten forsvinner? Dette er viktige spørsmål som du får svar på når du søker hjelp hos oss på Access Rehab. Ulike typer ryggsmerter krever ulike strategier og derfor skreddersys behandling og opptrening til individet. Vi legger stor vekt på at behandling og tiltak skal passe dine forutsetninger, slik at du kan bli kvitt plagene nå og i framtiden.

Har du ryggsmerte og ønsker hjelp kan du bestille time her.

Se også Nakkesmerter

Hvorfor får man vondt i ryggen?

Det finnes mange ulike årsaker til en episode med ryggsmerte. Det kan for eksempel være en overbelastning eller en betennelse i muskler eller ledd. Nyere forskning har også vist at ryggsmerte ofte kan utløses av for lite eller dårlig søvn, mangel på fysisk aktivitet eller høy belastning på arbeidsplassen.

Er ryggsmerter farlig?

I de aller fleste tilfeller er ryggsmerter helt ufarlig. Til tross for det kan den være veldig plagsom og i verste fall bli vedvarende. Les teksten ovenfor og se eksempler på symptomer som burde undersøkes av en lege.

Når bør jeg oppsøke en lege ved ryggsmerter?

Har du ryggsmerter i tillegg til noen av symptomene nedenfor anbefaler vi at du oppsøker en lege.

Mister kontroll over blære eller endetarm

Nedsatt /bortfall av følelse i lysken, endetarm eller kjønnsorgan

Plutselig smerte etter en kraftig ulykke

Føler deg syk og har feber

Opplever nummenhet, stikkende smerte eller svakhet i begge beina

Behandling som hjelper mot ryggsmerter?

Har man fått vondt i ryggen vil man vanligvis vite hvorfor man har vondt, og hva man kan gjøre med det. Det finnes dessverre ingen generell behandling som hjelper for alle. Ulike typer ryggsmerte krever ulike behandlinger og tiltak. Derfor er vi på Access Rehab veldig opptatt av å levere en individtilpasset strategi som passer dine plager og forutsetninger.

Bevegelse er ofte en viktig faktor for å raskere bli kvitt ryggsmerter. Lenger opp på siden har vi en video som viser noen enkle øvelser du kan starte med.

Huggsmerte

Huggsmerte i ryggen skyldes ofte spente og irriterte muskler rundt ryggvirvler og ribbein.

Les mer >>

Isjias

Isjiasnerven er den største nerven vi har i kroppen og den løper fra nedre del av korsrygg og helt ned til foten.

Les mer >>

Ryggøvelser

Bevegelse er en viktig komponent for å bli frisk og helbrede ryggsmerter. Her finner du noen øvelser som kan lindre symptomene og øke bevegelighet i korsryggen. Ønsker du hjelp med en individtilpasset treningsplan…

Les mer >>

Lumbago

Lumbago, også kalt «kink i ryggen» eller «hekseskudd», kjennetegnes av at det oppstår en huggende smerte i korsrygg sammen med kraftig nedsatt bevegelighet. Smerten debuterer vanligvis ved en bevegelse.

Les mer >>

Prolaps

Prolaps går også under navnet skiveprolaps eller skiveutglidning, og kjennetegnes av en skade på en av ryggens mellomvirvelskiver og at det oppstår press på ryggens nerver.

Les mer >>

Stiv korsrygg

Spente muskler i ryggen kan gjøre at du føler stivhet og i visse tilfeller forårsake smerte og ubehag.

Les mer >>