Symptomer

Ryggsmerter

Svært mange opplever å ha vondt i ryggen en eller flere ganger i løpet av livet. Man vet i dag at 84% av alle mennesker opplever ryggsmerter løpet av livet. Ryggsmerter går i det fleste tilfeller over på 1-2 uker, men det heller ikke uvanlig at det varer opptil 4 uker. Det er i de fleste tilfeller anbefalt at man holder seg i bevegelse selv med litt smerter. I noen tilfeller kan smerten vedvare og da kan det være bra å søke hjelp. Manuell behandling som justering av ryggrad og behandling av muskler kan være lindrende og hjelpe når smerten er som verst.

Området lengst ned i ryggen, korsryggen, er det vanligste området for ryggsmerter, men det kan også oppstå smerte lenger opp i ryggen. Lenger ned på siden kan du lese mer om ulike typer ryggsmerte.

Når bør jeg oppsøke en lege ved ryggsmerter?

OBS! Hvis du har vondt i ryggen i tillegg til noen av symptomene nedenfor ber vi deg søke hjelp på legevakt eller sykehus:

 • Mister kontroll over blære eller endetarm.
 • Nedsatt/bortfall av følelse i lysken, endetarm eller kjønnsorgan.
 • Plutselig smerte etter en kraftig ulykke.
 • Har smerte i brystkassen og mage.
 • Føler deg syk og har feber.
 • Opplever nummenhet, stikkende smerte eller svakhet i begge benene.

Lumbago

Den vanligste formen for ryggsmerter kalles “lumbago” og er en samlebetegnelse for ulike ryggsmerter. Lumbago kan debutere akutt eller gradvis over en lengre periode. Smerten er ofte koblet til en eller flere bevegelser. I noen tilfeller kan det også være smerte ved hvile. Denne typen smerte er helt ufarlig og går vanligvis over av seg selv i løpet 2-3 uker. I visse tilfeller kan det dette utvikle seg til en vedvarende korsryggsmerte, og da kan en undersøkelse og behandling være til god hjelp.

Ryggproblem, Access Rehab.

En annen type ryggsmerte som oppstår forholdsvis plutselig og kraftig er “hekseskudd” eller “kink i ryggen”.  Ryggmusklene kramper,  ryggen kan låser seg i en posisjon, det kan være kraftige smerter og nedsatt bevegelighet. Dette kan være en svært ubehagelig opplevelse og det er vanlig å bli redd ettersom smerten kan være svært kraftig og plagsom. Vanligvis er også dette en ufarlig smerte som gir seg etter en ukes tid. Et hekseskudd debuterer ofte med et “hugg” i ryggen når man løfter noe, vrider på ryggen eller en annen form for belastning. Det kan også være et signal på at det foreligger en annen skade i ryggen som trenger behandling. Et eksempel på det er prolaps, som gir lignende symptomer men som tar lengre tid å lege. I dette tilfellet kan det være behov for profesjonell hjelp som kan veilede deg til hvordan du skal forholde deg til smerten og hvordan man rehabiliterer skaden på best mulig måte.

Isjias

Utsida höft, Access Rehab.

Isjias er enda en variant av ryggsmerter som man ofte hører i forbindelse med plager i korsryggen.

Isjias er en strålende smerte i beinet som forekommer med eller uten smerte i ryggen. Denne smerten oppstår da den store nerven i benet, isjiasnerven, blir irritert eller betent. Årsaken til irritasjonen/betennelsen kan ha flere årsaker og derfor kan det være bra å ta hjelp av en kyndig terapeut for å håndtere plagen på best mulig måte.

 

Smerter i midtryggen

Forekommer oftest mellom skulderblad, gjerne på ene siden av ryggraden og forårsakes av spente muskler. Smerten er vanligvis relatert til holdning og man kan ofte avlaste ved å variere posisjon og bevege på seg. I blant kan smerten forsterkes når du beveger på nakken, armene eller tar et dypt innpust. Det kan også foreligge en strålende smerte mot framsiden av brystkassen og brystet. OBS! Det finnes også alvorlige tilstander i hjerte- og lunger som kan forårsake smerter i brystryggen. Har du noen av følgende symptomer ber vi deg raskt søke hjelp på legevakt eller sykehus.

Smerter i brystryggen og:

 • Sterk smerte i brystet eller en trykkende følelse i brystkassen.
 • Strålende smerte til nakken og ut i armen. Oftest i venstre arm men også høyre.
 • Smerter som forverres når du anstrenger deg fysisk og minsker i hvile.
 • Opplever pustevansker
 • Er andpusten, blek og svett
 • Har høy puls

Når skal du søke hjelp for din ryggsmerte hos Access Rehab?

Har du ryggsmerte som ikke har gått over på 2-3 uker kan det være bra å søke hjelp hos noen som kan undersøke og hjelpe deg med en strategi for å bli kvitt smerten. Er du i øvre middelalderen kan det være ekstra viktig å søke hjelp. Ved akutt ryggsmerte kan du også søke hjelp for smertelindrende behandling og tidlig få god informasjon om hva som forårsaker smerten og hva du selv kan gjøre med det.

Behandling av ryggsmerte på Access Rehab

På Access Rehab har vi som målsetting å kontinuerlig oppdatere oss og ta i bruk nye og veldokumenterte metoder for at du skal få best mulig behandling. Har man vondt i ryggen er det vanligvis tre spørsmål man ønsker svar på: Hvorfor har jeg vondt? Hva kan jeg gjøre med det og hvor lang tid tar det før smerten forsvinner? Dette er viktige spørsmål som du får svar på når du søker hjelp hos oss på Access Rehab. Ulike typer ryggsmerter krever ulike strategier som skreddersys til mennesket som opplever smertene. Derfor legger vi stor vekt på at behandling og tiltak skal passe individet, slik at du kan bli kvitt plagene nå og i framtiden.

Har du ryggsmerte og ønsker hjelp kan du bestille time her.

Her finner du øvelser du kan gjør selv ved ryggsmerter

Se også Vondt i nakken

 

Huggsmerte

Huggsmerte i ryggen skyldes ofte spente og irriterte muskler rundt ryggvirvler og ribbein.

Les mer >>

Isjias

Isjiasnerven er den største nerven vi har i kroppen og den løper fra nedre del av korsrygg og helt ned til foten.

Les mer >>

Ryggøvelser

Bevegelse er en viktig komponent for å bli frisk og helbrede ryggsmerter. Her finner du noen øvelser som kan lindre symptomene og øke bevegelighet i korsryggen. Ønsker du hjelp med en individtilpasset treningsplan…

Les mer >>

Lumbago

Lumbago, også kalt «kink i ryggen» eller «hekseskudd», kjennetegnes av at det oppstår en huggende smerte i korsrygg sammen med kraftig nedsatt bevegelighet. Smerten debuterer vanligvis ved en bevegelse.

Les mer >>

Prolaps

Prolaps går også under navnet skiveprolaps eller skiveutglidning, og kjennetegnes av en skade på en av ryggens mellomvirvelskiver og at det oppstår press på ryggens nerver.

Les mer >>

Stivhet

Spente muskler i ryggen kan gjøre at du føler deg stiv og i visse tilfeller forårsake smerte og ubehag.

Les mer >>