Symptomer

<< Ryggsmerter

Lumbago

Lumbago, også kalt "kink i ryggen" eller "hekseskudd", kjennetegnes av at det oppstår en huggende smerte i korsrygg sammen med kraftig nedsatt bevegelighet. Smerten debuterer vanligvis ved en bevegelse.

Ryggskott, Access Rehab.

Symptomer

På grunn av smerten i nedre del av ryggen, kramper musklene i området og man kan bli veldig stiv. Signalene som setter i gang smerten kan komme fra ulike strukturer i ryggen som muskler, ledd, nerver mm. Smerten ved et lumbago (hekseskudd) forårsakes veldig sjeldent av at noe er ødelagt eller skadet i ryggen. Det er snarere en forsvarsmekanisme som oppstår for å beskytte ryggen, når den belastes på en måte som kroppen oppfatter som fare. En vanlig misforståelse er at lumbago forårsakes av “et skjevt bekken” eller “en ryggvirvel som sitter feil”. Vi vet i dag at dette ikke er en sannsynlig forklaring, og at følelsen av å være låst er et resultat av muskelkrampene.

Prognose

Lumbago er i de aller fleste tilfeller et helt ufarlig tilstand som oftest går over etter 2-3 uker. Med rett informasjon, behandling og gradvis opptrening kan vi hjelpe med smertelindring og oppfølging for å bli kvitt plagene på kort tid. En undersøkelse hos oss gir deg svar på hva som forårsaker smerten, hvor lang tid det vil ta før du er bedre og hva du kan gjøre selv for å bli kvitt smerten.

Det er veldig sjeldent, men i visse tilfeller kan akutt smerte i ryggen være et tegn på skade eller sykdom. Kontakt legevakt eller sykehus hvis du har vondt i ryggen og i tillegg:

  • Har feber og føler deg veldig syk.
  • Er nummen i lysk-området og har problem med å tisse.
  • Får akutt smerte etter et trauma som et fall eller bilulykke.
  • Har smerte i brystkassen og mage.
  • Opplever nummenhet, stikkende smerte eller svakhet i begge benene.

Se også Vondt i ryggen

 

Huggsmerte

Huggsmerte i ryggen skyldes ofte spente og irriterte muskler rundt ryggvirvler og ribbein.

Les mer >>

Isjias

Isjiasnerven er den største nerven vi har i kroppen og den løper fra nedre del av korsrygg og helt ned til foten.

Les mer >>

Ryggøvelser

Bevegelse er en viktig komponent for å bli frisk og helbrede ryggsmerter. Her finner du noen øvelser som kan lindre symptomene og øke bevegelighet i korsryggen. Ønsker du hjelp med en individtilpasset treningsplan…

Les mer >>

Lumbago

Lumbago, også kalt «kink i ryggen» eller «hekseskudd», kjennetegnes av at det oppstår en huggende smerte i korsrygg sammen med kraftig nedsatt bevegelighet. Smerten debuterer vanligvis ved en bevegelse.

Les mer >>

Prolaps

Prolaps går også under navnet skiveprolaps eller skiveutglidning, og kjennetegnes av en skade på en av ryggens mellomvirvelskiver og at det oppstår press på ryggens nerver.

Les mer >>

Stiv korsrygg

Spente muskler i ryggen kan gjøre at du føler stivhet og i visse tilfeller forårsake smerte og ubehag.

Les mer >>