Blogg

Trening og kneskader

18 mai 2020

Mange av oss har opplevd smerter i knærne en gang i løpet livet og for en del kan det være begrensende for de aktiviteter en ønsker å holde på med.

Styrketrening

Knesmerter oppstår ofte forbindelse med en akutt skade (leddbånd, korsbånd), men kan også komme mer smygende (artrose, løperkne). Noen ganger er det tydelig hva som provoserer smerten mens det andre ganger er mer uklart. En del kan også oppleve at smertene sitter igjen selv om selve skaden kan ha leget/grodd.

Styrketrening

I de aller fleste tilfeller av knesmerte er trening en viktig del av behandlingen. Har man hatt eller har nåværende problem med knærne er det bra å trene de jevnlig. En kan tenke på det som tannpuss bare for knærne. Selv om trening generelt er bra er det dessverre ingen «one size fits all» når det gjelder akkurat hva og hvordan du bør trene. Det avhenger av hva som forårsaker smerten samt at ulike personer reagerer forskjellig på samme belastning – Det som fungerer for noen fungerer ikke alltid for andre. Det kan derfor være fordelaktig å søke hjelp av en fagperson som undersøker kneet og som hjelper deg å komme i gang med et treningsopplegg som passer dine forutsetninger.

Øvelser

Her er ett knippe øvelser du kan gjøre hjemme eller på treningssenteret. Velg ut noen som føles bra og varierer mellom få repetisjoner (5-8) med tung vekt eller flere repetisjoner (12-16) med lettere vekt, 2-4 runder, noen ganger i uken. Får du økt smerte av øvelsene eller er usikker på hva som gjelder for deg og dine knær, ta gjerne kontakt med oss eller andre terapeuter som kan hjelpe deg med undersøkelse og veiledning.

https://www.youtube.com/watch?v=C027udBNP20

Av Naprapat Ådne Underhaug, Access Rehab Jæren

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013