Blogg

Måsten och icke-måsten inom löpning

28 okt 2015

Jag får ofta frågor som börjar med: ”måste jag?” Måste jag värma upp? Måste jag stretcha efteråt? Måste jag springa långpass varenda vecka? Och så vidare… Därför tänkte jag göra en kost lista här med så kallade ”måsten” inom löpning, som jag upplever att folk ofta funderar kring. Har du andra frågor som du undrar över kan du gärna skriva dem i kommentarfältet längst ned.

Måste jag styrketräna som löpare?

Vill du nå din fulla potential och hålla dig skadefri så är svaret ja. Styrketräningen handlar dock inte om att bli ett muskelberg för dig som löpare, utan att få ett starkare löpsteg, hålla dig skadefri och få en bättre löpekonomi genom bättre hållning.

Måste jag värma upp som löpare?

Måste kanske är ett starkt ord här, men ja – du bör inte starta stenhårt direkt. Värm därför upp 5–10 minuter innan ditt löppass, framförallt om det är av den högintensiva sorten såsom snabba intervaller där risken för akuta skador är större.

Måste jag stretcha efter mitt löppass?

Stretching behöver inte vara fel, men är inget måste efter ett löppass. Upplever du att det känns bra kan det såklart inkorporeras men då gärna i dynamisk form. Stretching har jag skrivit ganska utförligt om i en tidigare artikel som du kan läsa om du bläddrar bakåt en bit bland inläggen.

Måste jag träna intervaller, räcker det inte med distans?

Är ditt mål att bli snabbare så behöver intervaller införas i ditt träningsupplägg. Är du en motionär som endast springer lugna distanspass för att det är skönt så är det givetvis inte lika viktigt. Högintensiva intervaller har också, av logiska skäl, en ökad akut skaderisk i jämförelse med distanslöpning vilket kan vara värt att tänka på.

Måste jag köra långpass varje vecka?

Det beror främst på din ambitionsnivå. Vill du bli så bra som möjligt och utvecklas så bör de finnas med så gott som varje vecka. Har du en lägre ambitionsnivå så är det inte lika relevant.

Måste jag ha stenkoll på min fart och distans?

Har du som mål att klara en specifik tid på en bestämd sträcka så kommer det behövas – ja. Annars kan exempelvis tiden vara tillräcklig, allt beror på din ambitionsnivå.

Hälsningar
Daniel

PT, föreläsare, skribent
Programledare för FitnessPodden

2020

2019

2017

2016

2015

2014

2013