Blogg
2 mar 2020
Skal du løpe din første mil? Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien.
Det høres kanskje merkelig ut. Men behagelige klær gjør det ikke bare mer komfortabelt å løpe – det vil også gi deg en mye bedre opplevelse sammenlignet med ukomfortable klær. Velg gjerne bekledning du har løpt i tidligere og som du vet føles bra. Sats på myke materialer og klær som sitter bra under hele treningsøkten. Ta også hensyn til hvordan været er slik at du unngår ta på deg unødvendig mye eller altfor lite.
Hvis du vil prestere på en 10 kilometer gjelder det å trene mer enn bare distansetrening. Intervaller av ulike typer er viktig både for variasjon men også hvis du ønsker å bli raskere. Har du ikke gjort intervalltrening tidligere, vil du dessuten oppleve en rask forbedring som kan være motiverende for å fortsette. En intervalltrening i uken i tillegg til en rolig distanseøkt kan gi veldig gode resultater. Hvis du aldri har trent intervalltrening tidligere kan det være lurt å starte med korte drag på 500 m-1 km og 4-6 repetisjoner (3 min pause) i farten du ønsker å opprettholde under løpet. Etterhvert kan du øke distansen på intervallene.
Mange opplever at treningen blir bedre sammen med en treningskompis eller partner. Det blir mer gøy, det er lettere å gi det lille ekstra og man deler reisen til å gjennomføre mila. Det er også større sjanse for at du faktisk kommer deg på trening, noe som er helt nødvendig om du vil bli raskere. Et annet alternativ er å trene sammen med en løpegruppe.
Restitusjon er mer enn bare tiden mellom hver treningsøkt. Det er hva man spiser, søvnkvalitet og søvnlengde, stressnivå og alle andre ting som bidrar til følelsen av overskudd. God restitusjon kan øke kvaliteten på treningen og i lengden øke prestasjonen. For en del kan ekstra fokus på restitusjon ha større verdi enn den ekstra økten i uken.
Ha som tommelfingerregel at du tar din siste treningsøkt 3-4 dager før løpet. Vil du jogge veldig lett 2 dager før løpet går det fint, men glem harde treningsøkter. Du vil stå på startlinjen 100% restituert og full av energi. Ikke med tunge bein og støle muskler. Prioriter god søvn og en optimal kost.
Lad opp på samme måte som du har gjort under treningsperioden. Helt nye gnissende treningsklær er ikke å anbefale. Det er heller ikke så smart å teste nye alternativ når det gjelder kosten da dette i verste fall kan irritere magen under løpet. Løp som du har trent tidligere, så vil det gå strålende.
På Access Rehab har vi lang erfaring med behandling og opptrening av idrettsskader og overbelastninger som kan oppstå i forbindelse med løping. Vi hjelper deg med undersøkelse, behandling og opptrening slik at du kan fortsette med treningen. Bestill time og få hjelp av en våre dyktige terapeuter eller les mer om ulike skader som kan oppstå i forbindelse med løping her.
Av Daniel J Larsson, oppdatert og oversatt av naprapat Ådne Underhaug